CURSUSPROJECTMANAGEMENT.NL
  • Start de vragen
  • Contact
  • Waar op letten?

Waar op letten?

Bij het uitkiezen van een leverancier voor je cursus/training zijn er een aantal dingen waar je op kunt letten:

  1. Is bekend wie je trainer/trainster zal worden?
  2. Schrijft het trainingsbureau vooral  1 methode voor of zijn meer mogelijkheden?
  3. Zie je veel reclame online en elders van dit bureau?
  4. Is de cursus projectmanagement geschikt voor elearning?​
  5. Reviews
Picture



1. kan je zien wie de trainers/consultants zijn van een bureau?

Bij sommige aanbieders van een cursus projectmanagement/agile/projectmatig werken/enzovoort kan je zien wie de trainers zijn. Dat betekent dat er een vast team is en dat je -tot op zeker hoogte- je kunt informeren of de trainers deskundig zijn. Projectmanagement is meer een vak dan wetenschap dus je hebt een ervaren docent nodig om het van te leren. Iemand die minstens 10 jaar zelf ervaring heeft of liever nog meer. Als een cursusbureau transparant is over wie de docenten zijn (dus als ze op de website of in de brochures vermeld zijn) dan is dat een grote pre! 
​

2. Hoe sterk houdt een trainingsorganisatie vast aan 1 methode?

Er zijn trainingsorganisaties die zich helemaal op 1 methode richten: Alleen Scrum of alleen Agile of alleen PRINCE2, enzovoort.  Weet je zeker dat je bijvoorbeeld een Scrum of PRINCE2 certificaat wilt behalen dan is het natuurlijk prima om voor een gespecialiseerd bureau te kiezen. Maar stel jezelf de vraag of deze methode passend bij jouw situatie is? Een bureau dat gespecialiseerd is in Agile en Scrum zal nooit een andere aanpak adviseren, terwijl dat soms toch echt beter kan zijn. Bovendien is er een groter 'hype risico' als je een bureau kiest dat uitsluitend een (nieuwe) methode doet: alleen Lean, alleen Agile, alleen Design Thinking. Als het gaat om organisatie vraagstukken, waaronder projectmanagement, dan is het waarschijnlijk verstandiger om te kiezen voor een trainingsbureau dat breder georiënteerd is.
​

3. Een trainingsbureau of een marketingorganisatie?

Wanneer je Googelt op termen als  "Projectmanagement" , "Scrum", "Projectmatig werken", "Cursus", "Management training", enzovoort dan zie je vaak dezelfde namen van aanbieder bovenaan als betalende adverteerders. Deze aanbieders kopen een hoge positie in Google (en andere zoekmachines). Een klik op zo'n link kost snel tussen de 6 en 12 euro. Als je dan bedenkt dat een bureau meer dan 100 kliks nodig heeft om een cursus te verkopen betekent dat er per cursist alleen al tussen de 600 en 1200 uitgegeven wordt aan Google advertenties. Daarbovenop komt dan nog budget voor reclames op televisie, radio en langs de snelweg. Dat is allemaal geld dat niet besteedt wordt aan cursusmateriaal, goede docenten of aan de inhoud van een cursus. De business case van dit soort trainingsbureau's is veel reclame maken zodat je volle klassen hebt en zoveel mogelijk bezuinigen op kosten voor de training. Vraag jezelf af of een dergelijk bureau je een goede dienstverlening gaat aanbieden
​

4. Elearning of geen elearning?

Denk even of elearning bij je past en bij het onderwerp van de cursus. Voordelen van elearning zijn:
  • direct beschikbaar
  • studeren in eigen tijd/tempo
  • (soms) wat voordeliger
Nadelen van elearning zijn:
  • het vraagt best veel discipline om een cursus af te maken
  • de didactische werkvormen zijn beperkt tot wat er online mogelijk is: video's, tekst, (meerkeuze) toetsen, forums.

Projectmanagement bestaat uit een aantal basistechnieken en inzichten, die zou je prima online kunnen doen. Sommige onderwerpen zelfs misschien wel beter zoals een knoppencursus MS project. Maar de 'kunst' van projectleiderschap leent zich toch beter voor interactieve gesprekken in een groep en onder begeleiding van een ervaren trainer. Een combinatie van elearning en een training van een docent kan ook een uitkomst bieden zoals in deze korte cursus projectmanagement.
​

5. Reviews

Tenslotte is natuurlijk een goed idee om naar online reviews te kijken. Helaas is het zo dat je online reviews altijd met enig wantrouwen moet bekijken. 'Rode vlaggen' zijn:
  • reviews van reviewers die maar 1 review hebben afgegeven (op Google of elders)
  • reviews van personen die niet bestaan op linkedin/facebook/etc of 'anonieme' reviews
  • review teksten die op elkaar lijken. Bijvoorbeeld die steeds beginnen met "Wat ik erg goed vond aan deze cursus projectmanagement is ..."
  • bureau's die alleen maar 10en en 9's scoren en nooit eens een 7 of nooit eens een onvoldoend. Zoiets bestaat niet bij onderwijs dat iedereen het altijd geweldig vindt

Veel succes met het uitkiezen van een geschikte cursus!
Site powered by Weebly. Managed by SiteGround
  • Start de vragen
  • Contact
  • Waar op letten?