Cursus Projectmanagement

Projectmanagement boeken

Hieronder vindt u een aantal goede boeken over projectmanagement:


Roel Grit Projectmanagement


Roel Grit is zeer succesvol met zijn boek over projectmanagement. Zeer begrijpelijk want het is een compact en toch compleet goed leesbaar boek over projectmanagement. Zeer geschikt voor HBO studenten en eerstejaars universiteit misschien ook wel. Het boek van Roel Grit is inmiddels ook in het Engels verschenen. Het boek is minder geschikt voor de wat oudere lezer met werkervaring, omdat een groot deel van het boek gaat over wat nu eigenlijk samenwerken in een bedrijfssetting is. Dat is interessant voor als je 20 bent en nog nooit bij een bedrijf hebt gewerkt maar minder interessant voor als je al een paar jaar meedraait. Voor hen is het volgende boek interessant:

Projectmatig werken

Een klassieker over projectmanagement/projectmatig werken. Bestrijkt het hele veld, maar gaat wat minder in op concrete technieken zoals het maken van een planning, begroting. Gaat wel uitvoerig in op het faseren van projecten en de organisatiecultuur. In het boek staan handige checklisten voor het onderzoeken van je project of jezelf.

Rapid developmentAlhoewel dit boek alweer uit 1996 is het een must read voor iedereen die software gerelateerde projecten doet. Het boek laat heel duidelijk zien waarom software gerelateerde projecten toch echt anders zijn dan 'normale' projecten (en die zijn al lastig genoeg). Het boek is niet hyperig, zoals sommige agile / xp boeken nu wel eens zijn, maar laat heel duidelijk de voor- en nadelen zien van de diverse projectmanagement methodes. Het boek is van voor de XP (extreme programming) hype, maar voor wie daar in geinteresseerd is, is het volgende boek een must read (samen met dit boek!)

Extreme programming refactored


Extreme programming heeft veel aantrekkelijke kanten. Het is een van de nieuwste methodes van softwareontwikkeling. Maar het is ook een hype en de discussies over de effectiviteit ervan lijken soms haast religieus. In dit boeken worden de risico's en nadelen met veel humor en toch een scherpe blik onder ogen gezien. De schrijvers vinden nogal wat risico's aan de XP methodoek. Niet in de laatste plaats omdat veel partijen de regels maar half toepassen! Toch zien ze ook wel de kracht van XP in, maar niet voor elk software project. Alleen voor software projecten interessant.

(Project-)management in non profit organisaties


Verreweg het beste boek (of eigenlijk reeks boeken) over het managen van non profit organisaties is het bureau. Je moet er wel even voor gaan zitten, maar de technieken en inzichten van Meneer Beerta zijn nog immers van toepassing in politiek gestuurde organisaties. Als je niet van lezen houdt maar wel van luisteren dan kan je ook naar het hoorspel luisteren.
Open Source boek over projectmanagement


Gratis en voor niets te downloaden en te gebruiken: het open source boek over projectmanagement. In het Nederlands en in het Engels. Ook zijn er hier allemaal templates te vinden voor het schrijven en beheersen van je project.


About Us | Contact Us | ©2008