Cursus Projectmanagement

Projectmanagement FAQ?

  1. Wat is het verschil tussen een cursus en een training projectmanagement?
  2. Wat betekent Prince2 ?
  3. Wat betekent IPMA ?
  4. Is het altijd slim om de prince2 of IPMA methodiek te gebruiken?
  5. Waarom is projectmanagement belangrijk voor een organisatie?
  6. Is MS projects nodig voor het managen van een project?
  7. Bestaat er een alternatief voor MS project voor de Mac (Apple)?
  8. Waar kan ik een opleiding projectmanagement volgen?
  9. Wat is agile projectmanagement?
  10. Waar kan ik meer over agile projectmanagement leren?

Wat is het verschil tussen een cursus en een training projectmanagement?

In principe niets. De ene opleiding noemt het een cursus en de andere een training. Soms wordt het onderscheid gemaakt in die zin dat een training meer over het leren van vaardigheden gaat en een cursus meer over theorie. Maar meestal komen beide aan bod. Informeer naar de inhoud van de training.

Wat is Prince2 ?

Prince2 is een formele manier van projectmanagement onstaan in de IT industrie. De methodiek is erg precies en volledig maar wordt door velen ook als bureaucratisch ervaren ('projectmanagement door het invullen van templates"). Het is geen beginpunt voor projectmanagement. Voor sommige grote organisaties kan het nuttig zijn om prince 2 in te voeren. Iemand die projectmanagement wil leren kan beter beginnen met een gewone cursus projectmanagement dan met een prince2 opleiding, omdat in de prince2 opleidingen geen aandacht besteedt wordt aan basale (maar essentiele )zaken als het maken van een planning, het coachen van je team, het maken van een begroting of het verkrijgen van (politieke) steun voor je projectplan.

Wat is IPMA ?

IPMA is een diploma systeem voor projectleiders. Op vier niveau's kan een projectleider een diploma halen, afhankelijk van zijn kunnen en ervaring. De diploma's moeten om de vijf jaar opnieuw ververst worden. Je kan het IPMA examen afnemen bij CITO.

Is het altijd slim om de prince2 methodiek te gebruiken?

Nee. Prince2 is voor de meeste projecten te formeel. Je doet dan meer papierwerk dan echt werk. Om daar meer over te lezen, bekijk deze vergelijking van projectmanagement methodes.

Waarom is projectmanagement belangrijk voor een organisatie?

Innovatie, het ontwikkelen van nieuwe producten en processen gebeurt altijd via een project. Met andere woorden, wie zijn projectmanagement op orde heeft kan veel sneller innoveren.

Is MS projects nodig voor het managen van een project?

Nee. Veel mensen grijpen eerst naar een tool zoals MS projects, investeren daar veel tijd en geld in en komen er dan achter dat ze helemaal niet snappen hoe je een project eigenlijk organiseert. Voor veel projecten is een administratie in excell (of een andere spreadsheet) prima.

Bestaat er een alternatief voor MS project voor de Mac (Apple)?

Fasttrack. Er zijn ook diverse open source gannt programma's beschikbaar voor zowel PC als Mac.

Waar kan ik een opleiding projectmanagement volgen?

www.projectmanagement-training.nl.
Andere projectmanagement opleidingen zoeken in Google

Wat is agile projectmanagement?

Bij agile projectmanagement wordt er niet van een vooraf vastomleind projectdoel uitgegaan. In plaats daarvan gaat men in korte cycli (timeboxen) af op het gewenste resultaat. Agile projectmanagement wordt meer en meer toegepast in softwareprojecten omdat het moeilijk blijkt om vooraf alle wensen en eisen in een projectontwerp vast te leggen.

Waar kan ik meer over agile projectmanagement leren?

www.agile.startpagina.nl
www.projectmanagement-training.nl

About Us | Contact Us | ©2008